Despre Algoritmii spirituali”

Din discuțiile Școlii de joi și din tabere – iată că s-a conturat necesitatea acestor “Algoritmi spirituali”, ca modele principiale de “muncă spirituală individuală” – în viața de zi cu zi. Mulțumim practicanților care au venit cu această idee, sperăm că ea va fi de folos pentru cât mai mulți “elevi” ai Școlii. Pentru nepracticanții LiLA – poate că acești algoritmi vor sugera măcar un alt posibil mod de conduită, interioară și exterioară, și implicit, un alt mod de viață.

Căci, de fapt, acesta este scopul acestor “Algoritmi”: schimbarea interioară, pentru ca, la un moment dat – acestă schimbare interioară să se poată reflecta, manifesta la exterior. Pentru că “Suntem ceea ce gândim”, spune Buddha Sakyamuni, “prin gândurile noastre creăm lumea…”.

De ce această formă de practică individuală (sadhana) ? Pentru că, din păcate, mintea omenească – așa știe ea să funcționeze, prin repetiție și încadrându-se în anumite șabloane! Și atunci, pentru reeducarea gândirii și funcționării individului – se pare să sunt necesare niște modele, niște algoritmi, care vor duce la o “resetare” interioară. Atâta doar că ei mai trebuie și aplicați, pentru ca lucrurile să se întâmple…

Întreaga practică și “viață” spirituală presupune trepte de evoluție, am încercat noi mereu să raportăm tot ceea ce spunem și facem – la aceste niveluri. Algoritmii sunt și ei “stratificați”, potrivit treptelor de înțelegere și de evoluție ai practicanților… dar despre asta – pe măsură ce vom vorbi mai mult despre ei. Deocamdată, primii algoritmi propuși – se adresează “nivelului omenesc” și începutului practicii spirituale, asta până când structura interioară a individului se va modifica și va deveni stabilă, fără nici un fel de efort (Buddha Sakyamuni numește această stare – “virtute”, și, de fapt, reprezintă un alt nivel de conștiință).

Algoritmii propuși se adresează oricui, adevărurile spirituale sunt aceleași – din totdeauna, și pentru toată lumea. Depinde însă de fiecare – cât va înțelege din necesitatea practicii și a schimbării, cât de mult – va dori să o facă, iar mai apoi, cât efort este dispus să aloce acestei noi munci, de schimbare interioară și de evoluție.

 

virtutea, algoritmii spirituali

(Se pot printa, afișa, pune pe desktop, etc., astfel încât să vă atragă mereu atenția… Altfel – veți cădea, din nou, cu foarte mare probabilitate, în capcana vechilor programe…

Și mai există și acele ”Încercări LiLA”…)