Cu care carte să încep”?! Câte ceva despre a citi/ sau nu, cărțile LiLA…

– Cu care carte să încep, să citesc?! întreabă un Omuleț nou venit…

– Am să mă folosesc de acestă întrebare – ca să punctăm câte ceva, pentru toată lumea. Și vom extinde, întrucâtva, comentariile: despre a citi cărțile LiLA.

Am să încep cu răspunsul general valabil; după care vor fi particularizări.

Poți începe să citești cu ce carte vrei. Atâta doar că ar fi bine să ajungi să le citești pe toate. Și, apoi, să le recitești – de nenumărate ori!

Iar acum – explicațiile.

* ȘCOALĂ!

Lila este o Școală spirituală, asta ar fi DE ÎNȚELES, în primul rând! Iar acestea nu sunt doar cuvinte!

(Din păcate – foarte mulți așa-ziși “căutători” nu știu ce înseamnă asta; avem materiale explicative, etc., doar că asta va trebui înțeles-simțit ALTFEL, adică în tine, adică cu acea altfel de înțelegere.

Încă ceva – aceste materiale “explicative” despre ce înseamnă o Școală Spirituală – se găsesc… în textele noastre și în cărți!!! Deci iată cum ne învârtim, deocamdată, în cerc).

Bagatelizând, ca la orice școală, ar trebui parcurse niște “clase”.

O Școală spirituală are diverse concepte, potrivit respectivelor “clase”. (Atenție, vorbim despre “clase” de practică, de interes și de timp petrecut în Școală, dar și despre “clase” de înțelegere-nivel-de-conștiință).

Iar aceste concepte ar trebui STUDIATE, adică cu creionul în mână, adică reluate, adică să te preocupe înțelegerea lor și aplicarea în viața de zi cu zi.

Ca să nu mai vorbim despre elementarul respect – de a vedea ce propune acea Școală, dacă tot o frecventezi!

* TREPTE!

Desigur, există unii participanți atât de începători – încât ei nu înțeleg încă mare lucru și… de ce să citească?! Poate cu practica… va veni și momentul lor de înțelegere când vor “pune mâna pe carte”.

Cărțile LiLA sunt structurate pe niveluri diferite de înțelegere-simțire, adică acele niveluri de conștiință. Dar și în interiorul fiecărei cărți există această structurare voită – pentru ca fiecare cititor să poată accesa câte ceva, potrivit nivelului său actual. (Însăși această abordare este explicată… – în cărți, nu este nici un secret!)

Iar PRIN PRACTICĂ și exact PRIN STUDIUL conceptelor, nivelul de conștiință se va rafina, respectivul cititor putând accesa o informație deja mai rafinată. Și tot așa.

Din acest motiv – cărțile ar trebui recitite – pe măsura practicii. De fiecare dată vei mai înțelege câte ceva.

Din același motiv, studiul ar trebui îmbinat, în mod obligatoriu, cu practica!

* PUZZLE!

Școala LiLA propune un adevărat puzzle de concepte și practici; ori cărțile se adresează exact acestuia. “Spune DA Existenței” – este mai apropiată de nivelul omenesc – comportamental, “Călătoria supremă” – vorbește despre deschiderea inimii (dar mergând până la non-dualitate), “Prezent în propria prezență” – despre conștientizare (dar mergând până la starea rigpa)…

Deci, iată, ar trebui citite (și practicate și aduse în viață!!!) toate: pentru că nimeni nu a ajuns la inima perfect deschisă (complet, frumos, stabil), sau la starea de prezență instantanee în Vacuitate și claritate non-mentală (rigpa), sau la compasiunea ultimă, sau la mintea-oglindă sau de cristal, sau la bhakti-yoga…

Poate că ești ceva mai deștept și înțelegi un concept…, de exemplu starea de martor; dar compasiunea = zero, inima deschisă = zero, etc. Invers, poate că ești un om bun, te apropii de nivelul omenesc frumos; dar nu simți de loc ce înseamnă ego-ul, sau dezidentificarea, ca să nu mai vorbim despre mintea-cristal.

“Pentru că nu există decât Sinele…” și “Sutra de diamant…” – sunt cărți abstracte și sofisticate. Dar – ÎN această înțelegere va trebui ajuns. Nu le ignora, deci, studiază-le, ca să știi spre ce ar trebui să te îndrepți; dar nu te împăuna cum că ai ajuns Acolo!

* NIVEL DE ÎNȚELEGERE-CONȘTIINȚĂ

Până la urmă… cu ce să încep?!

Dacă nu ai nici o idee, poți începe cu cele (aparent!!!) mai simple, “Să te căsătorești cu vântul…” și “Spune DA Existenței…”.

De tine depinde, însă, dacă vrei să mergi mai departe – spre propria schimbare sau spre o altă înțelegere: adică cea conținută în celelalte cărți!

O altă “metodă” de a alege cartea potrivită, va fi cea care “te atrage”; exact acelui principiu de rezonanță. Desigur, poți începe cu ea. Dar nu le uita pe celelalte: probabil că exact acolo ești deficitar. În plus, nivelul tău actual, cu siguranță – ar mai merge îmbunătățit, dacă nu chiar depășit!

De exemplu, dacă acum pe tine te preocupă studiul minții, vei alege “Dincolo de iluzie”. Dar probabil că mai ai mult de lucrat la starea bodhicitta, sau la devoțiune… (“Călătoria supremă”).

Sau, dacă te preocupă înțelegerea transcendentală – ai putea alege “Pentru că nu există decât Sinele…”, sau “Sutra de diamant”; dar oare cum stai cu karma-yoga și algoritmii spirituali?!

Sau poate că ești sătul de “tocana” de pe piață, poate că simți toate confuziile și toxicitățile vehiculate ca Adevăruri și Învățături (și care sunt doar adevăruri și învățături ale ego-urilor, desigur!) și ești reticent la a mai tot citi câte ceva. Dar te-ai gândit, oare, că poate vei găsi un aliat în aceste cărți?! Sau niște deslușiri valoroase?!

* EGO SPIRITUAL!

Capcană mare și extrem de frecvent întâlnită!

“Eu n-am nevoie să citesc, știu eu toate astea!” Chiar așa?! HA, ha…

Din păcate – exact acest enunț despre propria persoană – este măsura ignoranței tale! (el indică neînțelegerea banalului ego, ce să mai vorbim despre vreo Shunyata, sau Shakti, sau nalyior…; termenii sunt explicați – în cărți!)

Atenție, NU există evoluție spirituală fără parcurgerea tuturor treptelor, de la nivelul omenesc – înspre nivelul omenesc frumos, apoi înspre o etapă ”intermediară”, apoi spre Calea spirituală (care abia acum începe!), apoi… Dincolo…

Dacă te preocupă transcendența – dar neglijezi nivelul omenesc frumos…, te afli în marele pericol al unei căderi energetice, de conștiință și de karmă. Toate aceste niveluri – au corespondent chakrele, energetica ta în ansamblul ei, conștiința-conștiența și, desigur, comportamentul, acțiunile, vorbirea, gândurile (chestiunile sunt explicate în materialele scrise, înregistrări și, desigur, în cărți!)

* MAESTRUL!

… este cel care “vede” toate astea și te poate sfătui; dar, mai ales – te poate atenționa asupra propriilor probleme interioare care ar trebui rezolvate.

* ȘCOALĂ, din nou…

Spuneam că o Școală spirituală autentică are anumite concepte; chiar dacă ele aparțin spiritualității (reale!) de mii de ani – poate că ele sunt prezentate într-o formă actuală, poate că există acolo niște explicații mai clare, poate că sunt mai ușor de înțeles-simțit. Poate că există niște lucruri nespuse până acum, sau ne-explicate sau ne-înțelese chiar de către cei care le-au propovăduit (să luăm, de exemplu, doar conceptele de sambogakaya, de rigpa, de corp curcubeu, de minte-cristal, din Dzogchen). Să luăm neînțelesele, aproape cu totul, Sutra de Diamant, sau Prajnaparamita Sutra, sau Bardo Thodol, pe care, iată, acum cineva ți le deslușește.

Chiar știi tu toate astea?! (vezi explicațiile și capcanele “știutului” în cartea “Un elefant într-un borcan”).

Va mai fi, apoi, pericolul acelei “tocănițe spirituale” în care riști să te bălăcești, dacă nu înțelegi-urmezi firul unei școli (vezi aici textul atașat, despre Energetica unei Școli spirituale).

Desigur, nimeni nu obligă pe nimeni să urmeze acești pași. Fiecare decide cât și cum alocă propriei evoluții-înțelegeri-simțiri!

De unde și auto-excluderea. De unde și atât de trista irosire de Învățături prețioase…

Iertare, Învățăturilor, pentru ignoranța celor mulți chemați”, pentru lipsa de interes, pentru bagatelizare, pentru vulgarizare, pervertire… Pentru acel ego spiritual monstruos care își închipuie că el este la nivelul Vostru și că nu mai are nevoie…

Închinăciune Vouă…