Despre KARMA YOGA…


Antigona: Oare ne mai poți preciza, la obiect, ce înseamnă, de fapt, karma yoga?! Pentru că, în ultimul an, noi am tot cochetat cu asta… și probabil nu ne-a prea ieșit așa cum trebuie… Este vorba despre noi toți, ca de obicei…, fiecare pierdut, pe undeva, în propriul ”eu”! Pentru că, pe oriunde mă întorc, nu dau… decât de mine!

– Karma yoga înseamnă a te pune în slujba altora. Dar a face asta într-un mod anume:

Dintr-o inimă deschisă, dintr-un prea plin de drag și compasiune…

A face pentru alții – complet dezinteresat, doar de dragul lor (și nu de dragul tău, cum va rezulta din cele de mai jos…).

A nu te valoriza, prin  asta – în nici un fel (”îți arăt eu cum se fac lucrurile”, ”știu eu mai bine decât tine”, ”fac eu în locul tău, pentru că…”, ”fără mine nu ai să te descurci”, ”acum ai ajuns la mâna mea, în sfârșit”)

A face pentru alții – fără critică, fără resentimente, fără ”a le scoate pe nas” ajutorul…

Fără nici o urmă demonstrativă, fără nici un beneficiu pentru egou-țul tău!

A face pentru alții – dar nu din obligație, din vinovăție, din a le arăta altora cât ești tu de bun și de participativ, din nevoia ta obsesivă de a te face util și de a fi valorizat…

Și nici din rușine, pentru că alții fac – iar tu, nu. Și nici aruncând câteva fărămituri (de muncă, de timp, etc.) sau din ce ai tu cu prisosință… (obiecte, bani, etc.) – doar ca să pară că faci și tu ceva, pe lângă ceilalți, din aceeași rușine.

A face pentru alții fără să-ți pui, pe primul plan, timpul tău ”liber”, odihna, interesele, distracțiile și programul tău cel de ne-modificat (chestiuni care primează, întotdeauna, la mare distanță!). Și fără a considera asta ”un sacrificiu”, fără să-ți ”stea în gât” ajutorul dat în acest fel!

Fără reverberații de nemulțumire, în mintea ta, în următoarele ore… sau zile!

Fără justificări, explicații, scenarii (ale minții tale) – pentru că nu ai făcut; sau pentru că ai făcut, din nou, exact cum ai vrut tu! Sunt doar proptelele imaginii de sine. Mai bine ai face să te vezi!

A face pentru alții – nelăsându-i să te roage la nesfârșit, să le fie rușine, deja, de prea multă rugăminte, să ajungă să se umilească…, pentru ca, la un moment dat, să catadicsești tu ”să te apleci” către ei, amărâții, de la înălțimea ta și să-i ajuți, făcându-le o mare favoare…

A face pentru alții – dar nu ca să aduni bile albe (să cumpărăm ceva ”karmă bună”).

A fi fluid, a înțelege sensul muncii tale – în contextul curgerii Universului…

A ști, până la urmă, în ce constă acel ajutor ! (Iar aici urmează o altă discuție, despre interiorul tău, despre a simți lucrurile, despre a da ajutorul corect! Există alte texte și există niște sute de pagini tipărite!)

Poate că lista de mai sus vă este de ajutor într-o primă auto-evaluare ad hoc a gesturilor zilnice sau de viață (pe care le credeți/ sperați/ vă auto-păcăliți a fi karma yoga).

Și încă ceva: ne-făcând lucrurile în modul de mai sus, nu reușiți decât să impregnați eventualele acțiuni comune – cu negativitățile și otrava dvs., stricând, în acest mod, bunele intenții și acțiuni sincere – ale altora.

Ce a mai rămas?!

Exact acel drag de celelalte ființe, de Existență…

Compasiunea, mintea și atitudinea bodhicitta…

A mai rămas Împărtășirea…

A mai rămas Ofranda muncii tale…

A mai rămas participarea, de drag, la Creație…

Sau măcar la o lume omenească mai simplă, mai curată, mai bună…

Pentru ca, ajutorul ultim – și corect să fie acela dat de o ființă iluminată (vezi Practica Guru yoga). De unde aspirația ta de a ajunge Acolo, pentru a putea ajuta și tu, vreodată, în mod real și frumos!

Desigur, lucrurile se antrenează, exact acesta este sensul PRACTICII și DISIPLINEI karma yoga, de a încerca să facem lucrurile în acest mod. Strunindu-ne, auto-observându-ne, corectându-ne, mereu! Pentru a ajunge la mintea și atitudine Bodhicitta…

Atitudine corectă, vedere corectă și acțiune corectă!

Antrenându-ne o altă percepție, pornită din inima deschisă!

Deschizând acea inimă – ca să avem un punct de plecare…

Spunea, un Lama înțelept: ”Dacă te preocupă, în primul rând, interesele și bunăstarea proprie – înseamnă că nu ai intrat, încă, pe Cale. Și înseamnă că nu ai înțeles mare lucru, mintea ta este, încă, complet neschimbată”.

Cred că asta spune totul. În același timp fiind o metodă extrem de rapidă de auto-evaluare.