Cum practicăm: care este “atitudinea yoga-LiLA”, “atitudinea corectă (după cum ar spune Buddha Sakyamuni)

Gabi C., practicant, instructor LiLA:

 “Atitudinea corectă este tocmai aceea…, și am mai vorbit despre asta…, aceea a unui copil care nu știe și vrea să învețe…

Adică țin ochii deschiși și mă uit la cel care predă un exercițiu, ca să-l văd,

apoi mă uit la mine, ca să mă  văd pe mine, ca să pot să-l fac corect.

Atât cât pot de corect, cu condiția să mă străduiesc, să vreau să mă străduiesc, să vreau să fac… Aceasta este intenția corectă !

Ca un copil care vrea să învețe un joc: de drag, cu drag…, fără prea multe întrebări, fără prea multe explicații, la ce mi-ar folosi ? Exercițiile vor ajunge să fie simțite, până atunci explicațiile …

Explicațiile ajută să înțeleg cu mintea și atât. Înțelegerea minții ține de cunoașterea inferioară pentru că mintea este limitată; iar la o școală spirituală a cunoaște” depășește granițele minții, este de cu totul altă natură.

Prin urmare este suficient să fac ceea ce mi se spune: atât, orice altceva este o complicație inutilă.

Și oricum nu sunt apt să apreciez veridicitatea explicațiilor…; și atunci pentru ce-mi trebuie ?

Cuvântul cheie este să fac !…: aceasta este acțiunea corectă !

Chiar să fac ceea ce mi se spune pentru că numai astfel voi ajunge să cunosc, pentru că numai așa practica își are rost, pentru că:

Același exercițiu poate fi făcut în moduri diferite, “obținând” astfel rezultate diferite… Instructorii știu asta și explică mereu: deci A FACE CE ȚI SE SPUNE, și NU CEEA CE CREZI TU CĂ ȘTII !!!

EXERCIȚIILE AU TOT FELUL DE SUBTILITĂȚI: deci A FACE CE ȚI SE SPUNE, NU CEEA CE CREZI TU CĂ ȘTII… și asta PÂNĂ CÂND AI SĂ DESCOPERI TU ÎNSUȚI SUBTILITĂȚILE RESPECTIVE !!!

Posturile transmit stări interioare, atitudini…, PE CARE LE VOM ADUCE ÎN VIAȚA DE ZI CU ZI, CARE NE VOR AJUTA LA SCHIMBARE…

A SIMȚI POSTURA… asta se întâmplă după 3-4-x ani de practică…, și este ceva minunat.

A te relaxa în postură, a te abandona posturii: ȘTIE EA MAI BINE CE și CUM să FACĂ !!!

A executa cât de corect poți tu, dar fără încrâncenare, fără competiție… Dar străduiește-te! Nimic nu vine mură-n gură!

A-ți vedea tu de practica ta…, lasă-i pe ceilalți…

A avea răbdare, a nu aștepta minuni în câteva zile…

A practica cu bucurie, doar de dragul practicii… (și asta vine cu timpul), a nu aștepta nimic! A NU PRACTICA “CA SĂ”: ca să obțin ceva (sănătate, liniște, relaxare, etc.). Chiar dacă la început – pentru asta vii la sală, cu timpul ar fi de preferat ca această atitudine să dispară: exact prin înțelegerea celor spuse în acest text! Și oricum, dacă practicați EXACT CEEA CE – și AȘA CUM VI SE RECOMANDĂ – veți obține acele lucruri dorite – “din mers”…

MEREU: CONȘTIETIZARE (A CORPULUI, A RESPIRAȚIEI, A MINȚII…)

MEREU: MINTEA LINIȘTITĂ, CENTRATĂ, FOCUSATĂ LA CEEA CE FACI…

MEREU: A FI PREZENT AICI ȘI ACUM !

Iar dacă nu pot să am intenția corectă, aceea de a evolua, pot să o iau pas cu pas, și să am, pentru început, intenția de a fi conștient, intenția de a fi prezent aici și acum, centrat și tăcut…