Școala spirituală LiLA

 

O Școală spirituală autentică oferă, susține și conduce practicanții săi – pe o Cale Spirituală. Aceasta reprezintă “parcursul” practicanților între starea lor actuală (ideatică, emoțională, comportamentală, nivel de înțelegere și de conștiință) – și până la Realizarea Sinelui, sau constientizarea Naturii Reale… O Școală spirituală autentică va ști să se adreseze tocmai acestor trepte diferite pe care se află practicanții săi, oferindu-le acestora suportul conceptual, dar și instrumentele de lucru – adecvate fiecărui nivel.

O Școală Spirituală are ca obiect Evoluția individului; iar Evoluție înseamnă Schimbare!

Schimbarea presupune ieșirea din viața trăită într-o perpetuă stagnare-repetiție-împietrire! Vorbim despre o schimbare reală, adevărată, o ieșire din îngrădirea proprie și plină de “Eu”- sub toate formele sale… Ieșirea din acea ignoranță de a nu fi conștient de tine, de a nu te vedea, de a trăi orb, surd, adormit și pierdut în minuscula ta “zonă știută”. Evoluție – înseamnă o altă percepție: asupra ta, asupra celorlalți, asupra Existenței.

Finalul unei Căi Spirituale este însă conștientizarea Naturii tale Reale. A ajunge, a te stabiliza, a te afla – În acea Natură Reală…

Școala LiLA este o Școală de non-ego și non-dualitate. Aceasta este particularitatea Școlii, și este complet diferită de tot ceea ce auzim în jurul nostru. Este o Școală coerentă, care știe să ierarhizeze conceptele și practica.

O Școală Spirituală presupune un Învățător, un Maestru. Acesta a parcurs întregul drum, până la capăt. Maestrul îți arată și ție pe unde să mergi, care este Calea, îți luminează drumul, îți dă instrumentele necesare să parcurgi drumul în siguranță. Maestrul poate coordona totul – tocmai pentru că el are privirea de ansamblu, dar vede și aspectele particulare. Tu – vezi doar punctiform… Maestrul te îndrumă, te protejează, el știe, tu doar trebuie să te lași, să-l asculți, să îl urmezi. Acest aspect este foarte important!

Conceptele – sunt cele clasice, ale marilor Școli din vechime: Adevărurile spirituale sunt aceleași de milenii! Oferim însă o adaptare a acestora – pe măsura omului modern, dezbătând și problematica actuală a acestuia. Pentru că există și acest “nivel omenesc” – de care ne ocupăm…: de aici pornește evoluția, acea Schimbare profundă, reală, autentică, pomenită. Care va fi însă obligatorie pentru cei care doresc să meargă mai departe, spre descoperirea valențelor mai rafinate, cu adevărat “spirituale”.

Conceptele sunt structurate tocmai potrivit acestor trepte diferite de înțelegere și de posibilă funcționare a individului: de la “Încercări LiLA”, “Algoritmi spirituali”, reguli comportamentale, trecând prin conștientizare, stare de prezență, starea de martor, insistând mereu pe explicarea și înțelegerea mecanismelor de funcționare mental-emoțional-egotice, apoi propunând (și insistând din nou) tocmai pe depășirea acestor mecanisme… Pentru a ajunge la concepte extrem de abstracte: situate dincolo de minte, dincolo de “eu”, dincolo de dual…

O Școală autentică nu va face compromisuri cu aceste concepte! Calea este clară, trasată, curată. Abaterile sunt doar alte detururi prin lumea minților și ego-urilor obișnuite. Ori scopul – este tocmai transcenderea acestora.

Instrumentele Școlii sunt extrem de diverse, iar practica – foarte concretă.

Amintim numeroasele texte scrise (vezi site-ul Școlii www.lila-spirit.ro), discuțiile din zilele de practică, tabere sau Școala de Joi, cărți (există o Editură LiLA, a Școlii), broșuri, CD-uri cu înregistrări după cursuri; toate acestea necesită, în mod ideal, un studiu permanent. Discuțiile și prelegerile sunt elemente de jnana-yoga, yoga Cunoașterii (aceste încadrări nu sunt absolute, precizăm acum asta doar pentru a aduce un omagiu marilor Școli din vechime și acelor extraordinari Maeștrii ai lor).

Prin analizarea și educarea conduitei, prin explicațiile despre karmă, prin conștientizare, prin aplicarea unui comportament non-violent, armonios, și în slujba altora – practicăm kriya și karma yoga. Căile jnana, kriya, bhakti – se îmbină în chakra inimii…: de aici va porni, de fapt, evoluția ta reală.

Pe măsura practicii și a înțelegerii, elementele de bhakti-yoga cresc, se dezvoltă natural, spontan. Devoțiune, smerenie, bucurie, abandon, stare de miracol… Dar vorbim despre un “abandon” pornit tocmai din acea altfel de Cunoaștere (jnana), din iubire-încredere-bucurie (deschiderea inimii)… Vorbim despre realizarea faptului că Esența este aceeași, infinită…, Esență care conține totul, care generează totul, în care se dizolvă totul…; inclusiv acel “tu”… Iar după ce ai înțeles-simțit asta, singurul lucru pe care-l mai poți “face”, va fi devoțiunea, starea de miracol, și bucuria, în sensul lor cel mai rafinat (ananda), de a trăi și de a celebra acel Miracol… “LiLA” înseamnă exact asta: “Jocul” Cosmic, “Jocul” extraordinar al Existenței…: din care faci și tu parte, pe care îl vei înțelege-simți-trăi, de acum înainte, altfel.

Yoga-LiLA este un instrument al Școlii. Utilizează elemente din practica clasică yoga, qigong sau arte marțiale, dar aduce o serie de elemente noi, statice și de mișcare, pe care le împletește permanent cu tehnicile de respirație (pranayama). Asocierea, combinarea de mai multe tehnici este o particularitate a Școlii, tocmai pentru eficientizarea practicii omului modern. Totul va conduce însă către Realizarea Sinelui, la acea descoperire a Esenței “tale”, care este Esența a Tot… Dar, din nou, pornind de la problematica zilnică mentală, emoțională, energetică. Practicile sunt numeroase și sunt adaptate momentului și nivelului grupei de practicanți; există un program la sală, aproape zilnic, dar și în tabere, cu exerciții specifice.

Propunem tehnici de curățare a structurilor energetice, de deblocare a emoțiilor sau programelor mentale, sunt exerciții care lucrează cu energia elementelor, apoi Reiki-LiLA, tehnici de armonizare, fluidizare energetică, încărcare, există serii de exerciții “dedicate” pentru chakra inimii, tehnici de liniștire a minții, de centrare, conștientizare, cele mai rafinate vor fi de dezidentificare; apoi sunt mantrele… Toate acestea vor conduce practicantul către starea de meditație. Încheierea tuturor practicilor yoghine va fi mereu meditația: în multiplele ei forme, cu multiplele ei subtilități. Yoga-LiLA este o practică spirituală (și nu “o gimnastică”, “o relaxare” sau “o stare de bine” – cu care se confundă, aproape în mod constant, termenul de yoga, în ziua de azi). Iar starea de Yoga ar trebui să devină o stare interioară: o educ, o cultiv la școală, la practică, o antrenez, ea crește, se stabilizează, rămâne, transformă.

Școala LiLA propune spiritualitatea ca mod de viață.

Există Mandale LiLA, terapii LiLA…


Conceptele și instrumentele de lucru se îmbină ca piesele unui puzzle. Fiecare element de puzzle este, la rândul lui, un puzzle în sine.

A merge pe Cale înseamnă a parcurge, a face tot acest puzzle, piesă cu piesă, pas cu pas; apoi a-l integra, a-l simți,  a-l interioriza…, apoi a dobândi imaginea de ansamblu… A trăi acest puzzle: cu răbdare, tenacitate, hotărâre, încredere, bucurie, deschidere, dedicare, dorință de schimbare, dorință de evoluție…

A-l trăi cu acea grație a Existenței, a Jocului Cosmic – LiLA.

Maestrul te ajută, îți arată Calea, te susține: parcursul va fi însă al tău, munca ta, strădania, implicarea, responsabilizarea ta.

 

Un puzzle al practicii...