Sunt multe lucruri de spus despre ce înseamnă o „tabără spirituală”, despre care ar fi paşii de urmat, obiectivele tehnice.

De data asta va fi doar o trecere în revistă, pe scurt, a ceea ce va trebui să urmăriţi într-o tabără.

  • Principalul scop este de a vă antrena în a fi mereu prezenţi, în a fi în momentul „aici şi acum”.

Asta înseamnă că veţi lăsa trecutul acasă. În momentul în care veţi păşi în spaţiul taberei noastre, tot trecutul va rămâne, undeva, în afară. La fel, viitorul. Deci, nu aduceţi cu voi proiectele de viitor, gândurile, fricile, etc.

Vom încerca, clipă de clipă, să fim prezenţi, iar acest lucru va trebui urmărit în tot ceea ce facem: în exerciţiile de yoga, în tehnicile de respiraţie, în exerciţiile de meditaţie în mişcare şi aşa mai departe. Este vorba de acea stare de „a fi”, de a fi în mijlocul acţiunii pe care o desfăşori, iar apoi – doar de a fi.

Voi repeta mereu asta, toate exerciţiile, toate drumeţiile, etc. le vom face încercând să păstrăm această stare, fără concepte, fără judecăţi de valoare, fără a lăsa să fugă mintea încoace şi încolo. Vom încerca în fiecare clipă să fim acolo, în noi, în acea acţiune, în acel exerciţiu, în acea respiraţie.

  •  Spuneam că trecutul trebuie lăsat deoparte. Asta înseamnă că nu vă veţi apuca imediat să vă povestiţi vieţile şi istoriile personale, să vă văicăriţi de boli şi să cereţi suportul celor din jur şi compasiunea lor.

Pentru „problemele personale”, vor exista întâlniri cu viză psiho-terapeutică, gen „discuţii de grup”. Atunci le veţi putea expune şi vom putea vorbi despre ele, atât din punct de vedere teoretic, cât şi cu viză practică: asta înseamnă o meditaţie, un exerciţiu de curăţire, etc.

  • Veţi încerca să fiţi naturali. Asta înseamnă: fără ego, fără titluri. Deci, la fel, în momentul în care intrăm în spaţiul taberei, lăsăm afară toate titlurile, toate diplomele, tot ceea ce ne închipuim noi că suntem, toată mândria de a fi ”ceva”. Nu veţi mai fi, deci, d-na doctor, d-na profesor, d-na avocat, veţi fi doar nişte practicanţi, care încearcă să renunţe la ego-ul lor.
  • Deja ştiţi că ego-ul este legat de ataşamente şi atunci, unul dintre obiective va fi eliberarea ataşamentelor faţă de corp.

Asta se va face prin discuţii, dar şi prin condiţiile de trai diferite din tabără, poate un pic mai austere. Şi atunci, încercați să lăsaţi acasă tot felul de şampoane şi de machiaje şi de haine elegante, gândindu-vă că, de fapt, lăsaţi acasă ataşamentele faţă de corp.

Vor fi şi practici mai importante pentru asta, de exemplu tehnica Chod, dar, până una – alta, cea mai simplă cale spre eliberarea de ataşamentele faţă de corp este de a nu acorda atâta atenție corpului. Îl vom hrăni, deci, mai modest, îl vom îmbrăca mai modest şi nu vom mai fi atât de mult preocupaţi de el.

  • Bineînţeles, relaţia cu natura. Vom încerca să percepem altfel natura, ploaia, vântul, soarele.

Veţi învăţa să vă dezvoltaţi o altă percepţie asupra naturii şi să redescoperiţi legătura voastră cu natura.

Vom face exerciţii în natură, veţi vorbi cu natura, veți fi şamani, veți fi animale, veţi sta nişte ore singuri în pădure şi aşa mai departe.

  • În acelaşi timp, toate acestea folosesc la o altfel de dezvoltare a percepţiei corporale.

Nu veţi mai percepe doar prin filtrul minţii, doar cu simţurile atât de limitate şi atât de puţin antrenate pe care le aveţi.

Exerciţiile în natură, exerciţiile de atenţie, exerciţiile energetice, toate duc la o dezvoltare a unei altfel de percepţii, hai să îi spunem o percepţie apropiată de cea şamanică sau tantrică. Vom mai vorbi despre asta.

  • Ştiţi deja că ego-ul este legat de minte şi că obiectivul major al practicilor noastre spirituale este dizolvarea minţii şi a ego-ului. Pentru asta, vom face anumite exerciţii prin care încercăm să oprim dialogul interior.

Sunt exerciţiile de mers, exerciţiile în care atenția este redirecționată și mersul este asociat cu alte lucruri, cu respiraţia, cu un alt fel de atenţie sau de concentrare, etc.

Spuneam că acestea sunt utile pentru oprirea dialogului interior. Aceleaşi exerciţii dezvoltă un alt fel de percepţie, reuşesc să vă rafineze şi să vă extindă simţurile, să spargă limitele percepţiei actuale şi ale gândirii.

  • Mintea are nişte şabloane, percepţia noastră are nişte limite şi atunci, un alt obiectiv al nostru ar fi exact spargerea acestor tipare care, de fapt, vă îngrădesc.

Şi, dacă puteţi sparge un tipar mental legat de mers sau de respiraţie, atunci, în viitor, veţi putea sparge un orice fel de alt tipar mental de comportament.

Există exerciţii şi pentru asta, pentru a sparge tiparele, iar după ce veţi înţelege că acest lucru este posibil, vă veţi putea face voi exerciţiile voastre personale, pentru a vă sparge propriile tipare.

  • Un alt obiectiv este raportarea dv. la un grup şi găsirea echilibrului între singurătate şi relaţionare, pentru că în viaţa de zi cu zi, voi mereu vă raportaţi la alţii şi vă vedeți prin alţii.

Atunci, într-o tabără vom încerca, pe de o parte, să ne reîntoarcem către sine, iar pe de altă parte, să regândim lucrul în grup, va trebui să regăsiţi echilibrul între acestea două, adică între o practică tăcută (vor fi, probabil, ore, după-amieze sau zile de tăcere sau de practică în tăcere) şi, respectiv, o relaţionare armonioasă.

Lucrul în grup dezvoltă compasiunea, dezvoltă empatia, deschiderea către ceilalţi.

Vor fi exerciţii energetice de grup. Unul dintre beneficiile „secundare” (care nu e secundar deloc!) este că, lucrând într-un grup şi devenind una cu acel grup, ego-ul vostru va începe să se dizolve.

  • La fel, în ceea ce priveşte lucrul în grup sau pentru o comunitate, este ceea ce se cheamă karma-yoga, adică a lucra în beneficiul celorlalţi.

De exemplu, putem spăla vase în beneficiul celorlalţi, putem găti o prăjitură bună pentru ceilalţi.

  • Tot în ceea ce priveşte lucrul în grup: Atenţie! Din voi vor începe să iasă tot felul de demoni.

De ce? Datorită exerciţiilor numeroase pe care le vom face, datorită subconştientului care începe să se deschidă şi să se cureţe, datorită ieşirii dv. din starea de confort, din acel cocon în care vă complaceţi în viaţa de zi cu zi.

Atenţie, deci, vor ieşi demoni! Asta înseamnă că veţi fi, poate, irascibili, certăreţi, că poate veţi vrea să vă impuneţi punctul de vedere, că veţi dori să preluaţi comanda unei părţi din grup sau a întregului grup.

Rămâne, bineînţeles, o temă de autoobservaţie (starea de martor!), o temă de discutat şi de corectat.

  • Aţi înţeles deja că vom face tot felul de exerciţii. Asta înseamnă o condiţie fizică minimă şi un echipament minim de sport. Nu urmărim performanţe, dar puteţi cocheta puţin cu depăşirea propriilor limite.
  • Pentru practica spirituală este nevoie de disciplină. Cei mai mulţi dintre voi, din păcate, nu aveţi acea disciplină, pentru că, pur şi simplu, nu aţi fost obişnuiţi cu ea.

Şi atunci, practica într-o tabără presupune un grad de disciplină, fără restricţii majore, dar o disciplină pe care apoi să o puteţi aduce cu voi în viaţa de zi cu zi, în practica voastră spirituală.

În plus, este un lucru care, din nou, vă va ajuta la dizolvarea ego-ului: să vă supuneţi unor reguli! (cu atât mai mult cu cât sper că veţi şti, că veţi înţelege că aceste reguli vă sunt folositoare vouă şi practicii colective).

Încercaţi, deci, să nu vă impuneţi punctele de vedere, încercaţi, deci, să nu fiţi tentaţi să îi conduceţi pe alţii şi să îi învăţaţi voi pe alţii. De data aceasta, dv. veţi fi învăţat şi condus. Este o atitudine absolut indispensabilă pe o cale spirituală. Acea deschidere, acea modestie şi acea dorinţă de a învăţa şi de a progresa, fără de care nu prea există evoluţie.

  • Bineînţeles, vor fi tot felul de discuţii în jurul temelor deja consacrate: meditaţia, starea de martor, non-mintea, dar şi altele, ceva mai pământeşti: şedinţe de psiho-terapie sau discuţii despre boli psiho-somatice, probleme de viaţă, alegeri, karmă, liber arbitru, etc. Puteţi veni cu subiectele voastre, puteţi propune teme de discuţie.
  • Veţi fi, pentru câteva zile, şamani şi yoghini. Încercaţi să vă eliberaţi de tot balastul pe care îl duceţi în spate, de toate problemele, de tot trecutul, de toate condiţionările voastre. Încercaţi să fiţi deschişi şi bucuroşi şi liberi.

 

Vă aşteptăm cu drag!