Despre energetica unei Școli…

 

– Putem discuta puțin despre energetică? ai pomenit asta, cum că fiecare Școală are energetica sa…

– I: Nu numai fiecare Școală, ci fiecare om, ființă, animal, piatră…, floare…, dar și idee, emoție, etc. Fiecare loc, fiecare carte…, fiecare grup…, fiecare – orice! are energetica sa. Fiecare Școală, fiecare “curent” filozofic sau spiritual, fiecare religie, desigur… Creștinismul are o calitate energetică diferită de buddhism, sau de hinduism… Buddhismul Mahayana este diferit de cel Theravada, nu numai conceptual, dar și energetic; sau de Zen, care descinde tot din Buddhism… Energetică diferită – dată exact de acele concepte ușor diferite sau “folosite” doar parțial, sau amestecate cu altceva (în cazul Zen-ului); dar și de situarea geografică a Școlilor, de nivelul de conștiință al practicanților (vedem mai departe), precum și de prelucrările lor ulterioare. Doctrina Dzoghcen are elemente de buddhism clasic încorporate, dar puține, energetica finală fiind cu totul alta (cea străveche, Bönpo + Tibetul – ca creuzet + buddhismul supraadăugat +…)… Nu facem acum teoria religiilor, încerc doar să explic câte ceva vis-a-vis de această diversitate energetică

Fiecare om are o calitate energetică aparte, rezultată din compoziția sa mental-emoțional-egotică-ancestrală-astrală-a momentului-a religiei-etc.-etc. Acestea sunt acele “straturi” ale fiecăruia, unele văzute altele (marea majoritate!) nevăzute… Energetică “moderată” (guvernată!) de nivelul său de conștiință… Toate acestea sunt, deci, câmpuri care se sumează și se compun într-un anume mod.

Un grup de oameni va avea o energetică formată din cea a membrilor săi + a locului respectiv + a altor factori din cel moment (vânt, arșiță, planete aliniate cumva anume) + a țării respective + + + +… Și tot așa Vorbim mereu deci – despre câmpuri de energie compuse, având anumite particularități calitative (vibraționale, de frecvență, de rafinament, etc., sunt cuvinte care indică același lucru).

Ideile sunt impregnate cu energetica celui care le emite, la fel – vorbele, faptele, ele conțin și răspândesc energetica celui care le gândește, le spune, sau le face. Fiecare gând, gest, vorbă are o anumită calitate energetică, un anumit rafinament, care va fi răspândit în jur… Am vorbit și despre asta mai mult – mai demult. Și este iarăși ceva de ținut minte (algoritm, lege, cum vrei să-i spui).

La fel – cursurile… Ca să nu mai vorbim de o Școală făcută de un maestru: ea va avea exact energetica aceluia, la fel ceea ce se discută sau se practică acolo, totul va fi impregnat de calitatea sa energetică… Deci și conceptele și exercițiile au energetica lor. Atâta doar că vin și ceilalți cu “câmpurile” lor mai murdărele, și iată de ce lucrurile nu se păstrează curate și frumoase permanent… Dar, în general, într-o Școală autentică – există acea vibrație frumoasă… care restructurează vibrațiile urâte, le curăță, le transmută, “triumfând” într-un final. Dar are de muncit ceva, sărăcuța de ea, acea vibrație frumoasă…

Iar asta se întâmplă de obicei doar atâta timp cât maeștrii aceia sunt pe acolo, dup-aia nu prea mai are cine să întrețină “vibrația” cea frumoasă: decât Învățăturile, scrierile sau exercițiile sau mantrele lăsate în urma sa și impregnate de el. Sau, dacă duc mai departe munca sa – niște practicanți foarte buni, care să devină și ei maeștrii adevărați, la rândul lor, etc. Dar în general această calitate specială se va pierde…, vezi creștinismul, mahomedanismul, acum budhismul o pățește și el, deși se luptă să nu se întâmple asta… Lucrurile se alterează exact din cauza amestecului de energii ale practicanților, și a următorilor învățători, etc., care nu au suficientă forță și curățenie ca să păstreze intact ceea ce le-a lăsat maestrul lor.

Iată o nouă explicație a protecției materialelor unei Școli sau religii (concepte, practică, etc.), cu asta începusem acea discuție despre amestecul de practici și concepte. Este, de fapt, încercarea “urmașilor” acelei Școli de a păstra nealterat ceea ce au primit ei și consideră extrem de valoros! Până la urmă este o dovadă de respect față de valoarea Învățăturilor primite și față de acel maestru, ne-alterarea, ne-pervertirea prin amestecul cu alte chestii!

– Și va trebui să cam apară un alt maestru care să-și permită eventual să facă asta, din înțelegerea lui mai vastă și din puterea de sinteză, alegere, adaptare, etc. Adică să aibă acea viziune de ansamblu a puzzle-ului…

– Da, exact așa!!

Revenim. Din păcate, toate astea nu se văd; dar unii le simt… și îți pot spune asta, cam ce înseamnă energetica unor grupuri… așa-zise spirituale (asta pentru că ne referim la textul acela, și nu la energetica țării, sau a unei pușcării, sau a unei biserici). Și cât de urât, ne-armonios, se simte un amestec de practici luate de ici de acolo, și condimentate și cu energetica ta personală, cu toate voințele, rigiditățile, opozițiile, fițele, tale. “Ne-armonios” este un cuvânt uneori prea blând…, vorbim de noroaie, mlaștini, latrine, pietre, țepi, țepușe, pumnale, otravă, asta doar ca să sugerăm puțin vibrațional – cam cum se simt lucrurile (și chiar se simt așa, foarte concret și dur…). Ideea textului era că tu nu poți simți deocamdată toate straturile astea… și te păcălește pojghița sclipitoare de deasupra…

Reluăm acum o idee prezentată deja: într-un curent sau într-un curs sau într-o carte – sunt și idei curate, bune, dar amestecate cu multe altele toxice, iar ceea ce rezultă – va fi calitatea energetică a cursului/ cărții respective.

Pe care tu îl amesteci – cu alte amestecuri energetice ale altor doctrine, practici, etc-uri + ale tale personale… Ori exact această rezultantă energetică este foarte haotică și nocivă: doar că tu nu o vezi așa și te simți foarte bine bălăcindu-te în ea: pentru că “rezonezi” cu acea energetică (adică și tu te afli cam tot pe acolo – vibrațional, și de aceea te simți în elementul tău). Repetăm, dominanta rezultantei energetice este dată de nivelul de conștiință.

Revenim iarăși: inclusiv exercițiile au energetica lor particulară, diferită fiind de la un exercițiu la altul; desigur, “războinicul” este diferit de “pom” sau de “vultur”… Dar energetica lor va fi diferită și în funcție de Școala în care se practică ele (tocmai pentru că se suprapun și se combină și cu frecvențele acelei Școli), sau în funcție de practicantul însuși (pentru că se mai adaugă și caracteristicile aceluia): aceeași postură a lui Patanjali – la noi are altă calitate față de exercițiul făcut de el… Același exercițiu adaptat de qigong – la noi se simte altfel. În plus – noi avem unele exerciții clasice (cu energetica “clasică” + dar deja și cu cea a Școlii) , dar și alte exerciții proprii Școlii (impregnate predominat, 90%, de energetica Școlii). Iar exercițiul va fi impregnat, în plus, de calitatea fiecărui practicant sau instructor.

Nu comparăm acum, doar explicam diferențele astea subtile… Ca să înțelegeți încă o dată, de ce trebuie făcute lucrurile așa cum le recomandăm: pentru că aceea este varianta lor cea mai armonioasă – pentru tine. Și cea mai congruentă – cu conceptele, și cu restul conținutului Școlii.

La fel cărțile, textele, înregistrările noastre: chiar dacă nu înțelegi tot ce scrie acolo, ele te ajută și în acest fel, te ridică și te rafinează vibrațional, te susțin apoi, – din cauza aceleiași impregnări energetice și a răspândirii ei în jur.

La fel – terapia LiLA, are o cu totul altă calitate energetică (a Școlii), diferită complet de a altor terapii. În plus, terapeutul – va veni și el cu calitatea sa (de aceea restricționăm noi atât de mult accesul la statutul de terapeut!).

Pentru că toate astea se răspândesc din tine – și în afara ta, și îi influențează pe ceilalți, planeta, Universul…

În concluzie: toate aceste calități energetice se sumează, se compun. Frecvențele gândului, sau vorbei, sau exercițiului, – cu cele ale celui care vorbește sau predă sau scrie, cu cele ale Școlii – ca ansamblu de concepte și practici, unde toate au deja o anumită calitate energetică.

 

Dar atenție, asta se întâmplă mereu, pentru tot, pentru toți, pentru fiecare! Și ar fi bine de reținut asta = pentru a vedea, fiecare, cu ce contribuie la energetica unui grup, a unui loc, a unui curs, a unei țări, a unei Școli…, a Universului…

 

Și nu uita, este mereu vorba și despre tine!

 

Indra