REGULAMENTUL TABERELOR SPIRITUALE LiLA”

Dragi participanți,

taberele noastre spirituale, pe care încercăm să le organizam cu mult entuziasm și iubire, reprezintă un prilej de a sta cât mai mult alături de Maestrul nostru, Indra, care ne dă ocazia de a învăța, de a experimenta și de a descoperi valențe noi despre ceea ce suntem cu adevărat și despre această lume în care viețuim… care se străduiește să ne deschidă ochii, să ne vorbească și să ne conducă spre iluminare (chiar dacă sună pretențios, despre asta este vorba, în final…)

Unul dintre scopurile principale ale acestor tabere este de a sparge “tiparele mentale și educationale” cărora le suntem cu toții tributari și care de fapt ne conduc în mod inconștient viețile și destinele, supuși la tot felul de reguli și cutume, de a deveni liberi și conștienti. Totuși, pentru bunul mers al lucrurilor pe calea pe care am pornit, sunt necesare câteva reguli, care ţin doar de bun simţ şi respect, cu scopul de a ne putea armoniza între noi ca grup și pentru a putea învăța câte ceva chiar și din micile noastre gesturi zilnice (care devin însă foarte evidente în condițiile unei “retrageri”).

Iată care ar fi acestea :

1. Toti participantii care se vor înscrie la taberele spirituale, vor participa doar cu intenția sinceră de a persevera în practica spirituală, cu inimile deschise și curate și cu dorinta de a practica cu seriozitate, fiecare după puterile lui, tehnicile și învățăturile date de Maestrul nostru.

Taberele nu sunt excursii la munte de divertisment! Sunt tabere de învățături spirituale, yoga, exerciții, pranayama, meditație. Asta presupune o anumită rigoare și seriozitate în abordarea întregii tabere. Dacă vreți “doar să vă aflați în treabă”, mai bine renunțați!

2. Pot participa în tabere orice persoane, care au sau nu calitatea de membru al asociaţiei LiLA, cu condiţia respectării acestui minim regulament. Participarea în tabere este bine-nțeles, optională, dar odată exprimată o astfel de optiune, vă asumați și acest set minim de reguli de bun simț, care să conducă în final la cresterea efectului benefic al activității noastre, după cum spuneam – prin efectul de armonizare al întregului grup și prin folosirea acestor tabere ca instrument de evoluție.

Repetăm, regulile acestea sunt de bun simț, ele ar trebui aplicate oriunde, nu numai / sau – cu atât mai mult într-o “tabără spirituală”!

3. Orgoliile, povestirile personale și “sfaturile înțelepte” nu au loc în tabără, sunt lăsate acasă, sau, mai bine, eliminate complet: sunt recomandate compasiunea, înțelegerea, practica meditației și a exercitiilor propuse de Maestrul nostru. De fapt, pentru asta vă aflați aici, nu pentru a vă arăta “vastele cunoștințe ezoterice”, nu pentru a vă lăuda cu nu știu se experiențe mistice (!), nu pentru a “avea viziuni”, a da sfaturi, sau pentru a fi, prin orice alt mijloc, în centrul atenției…

Unul dintre scopurile practicii spirituale este diminuarea ego-ului (vezi numeroasele texte LiLA ale Școlii de joi), așa că vă invităm să înțelegeți acest aspect și să încercați să o faceți și cu această ocazie: tabăra este un foarte bun prilej de auto-observare și de lucru cu propriul ego! Un prim pas ar fi acela de a încerca să nu vă tot supărați de fiecare dată când ego-ul dvs. se simte oarecum “atins” în importanța sa: sunt doar lecții, pe care le puteți folosi pentru auto-analiză, pentru conștientizare, pentru exersarea stării de martor, și evident, pentru schimbare.

4. În taberele în care se pune accent pe karma yoga (munca în folosul celorlalți), ar fi drăguț să înțelegeți acest aspect și să vă implicați în respectivele activități. Karma yoga dezvoltă compasiunea, deschide inima și ajută la diminuarea importanței de sine…

5. Organizatorii se străduiesc mereu să conceapă un program divers, concentrat și eficient, de aceea vă rugăm să le respectați efortul și să participați la acesta. Mai ales dacă sunteți începător, tendința va fi de a comenta și critica: încercați să aveți încredere în noi, să fiți deschiși, de fapt de asta vă aflați aici, pentru a învăța ceva ce nu știți!

Comentariile și criticile aparțin desigur, tot ego-ului, care-știe-el-mai-bine-despre-ce-este-vorba, evident! care-a-fost-el-în-nu-știu-ce-alt-retreat-unde-se-practica-asta-și-ailaltă… care… care… care…

6. Regimul alimentar în tabără este obligatoriu – lacto-vegetarian.

În taberele pentru avansați vom mai putea introduce anumite restricții alimentare, auto-gospodărire, condiții rustice, etc., toate acestea anunțate în prealabil.

Participanții pot să-și aducă hrană, cafea, apa, ceaiuri, biscuiți, fructe, alte alimente, care vor fi consumate în pauzele stabilite. În plus, masa de prânz va consta de multe ori exact din aceste produse, luate la pachețel.

7. Este interzis consumul de alcool sau alte substante excitante ale sistemului nervos pe toată durata taberei.

8. Ar fi de preferat să nu fumați. Cei care nu se pot lăsa de fumat chiar acum, se pot retrage discret din când în când, ei cu dependența lor, fără a-i deranja însă pe ceilalți și fără a perturba programul comun.

9. Deşi “programul” este flexibil, totuşi, pentru a nu ne deranja unii pe altii și pentru a obține un maximum de beneficii se impune respectarea strictă a activităţilor programate (meditatii, practică, cursuri, plimbări și drumetii), dar şi a orelor convenite (de trezire, de masă, precum și a celorlalte activități), iar participarea va fi generală.

Dacă din motive de sănătate cineva nu poate participa la unele activități care presupun un efort fizic crescut, persoana respectivă va anunța din timp organizatorii pentru găsirea unei alternative.

10. În toate deplasările în grup: nu părăsiți grupul, nu vă îndepărtați de grup și vă rugăm să nu aveți tot felul de alte inițiative personale (de obicei teribiliste, care, evident, țin tot de importanța de sine!).

În cazul unei probleme reale – anunțați organizatorii și vom găsi o soluție pentru aceasta.

Tabăra presupune o responsabilitate a organizatorilor, dar și o responsabilizare a fiecăruia! În plus, învățăm să-i respectăm și să-i ajutăm pe ceilalți, haideți să nu ne mai pese numai de noi înșine!

11. Majoritatea taberelor se desfășoară la munte. Până să existe regulamentul LiLA, au existat (și există!!!) regulile muntelui, referitoare la echipamentul montan (insistăm în fiecare tabără atunci când este cazul, asupra echipării adecvate!), referitoare la un anumit tip de comportament (mersul în grup, respectul celorlalți, întrajutorarea, etc.), dar și la respectul față de munte, față de toate ființele ce viețuiesc pe munte, plante, animale, bun simț și respect față de natură în general. Taberele își propun să ne învețe și aceste lucuri.

12. Este de dorit să creăm și să păstrăm o stare de liniste (practicarea Tăcerii și a liniștii interioare) atât la masă cât și în timpul exercițiilor, pe întreaga durată a taberei. Este recomandat ca fiecare participant să urmărească să creeze o stare de pace, atât interioară cât și exterioară, de fapt acesta este unul din scopurile taberei!

Vorbăria externă și internă – este mereu despre sine! și este “unealta cea perfidă” a ego-ului… Încercați să vă auto-observați, sau măcar să primiți sugestiile/ rugămințile din partea celorlalți, referitoare la TĂCERE…

13. Orice incident, observatie sau obiecție se comunică numai organizatorilor, care vor încerca sa remedieze situația în mod corect și obiectiv, fără a strica armonia și liniștea celorlalti participanți.

14. Organizatorii au dreptul și obligația! de a lua măsuri în toate situațiile în care apar diferite stări de tensiune, conflicte, etc.

Ei participă deja de mai mulți ani la practica LiLA, inclusiv tabere, au înțeles conceptele LiLA, se străduiesc să le practice în viața de zi cu zi, au înțeles rostul taberelor și al practicii, dinamica de grup, etc., sunt deci în măsură să vă ajute, să vă mai explice câte ceva sau chiar să ia măsuri mai hotărâte…

15. Ne rezervăm dreptul de a refuza înscrierea anumitor persoane, precum și dreptul de a solicita părăsirea taberei de către unii participanţi în cazul în care aceştia nu înțeleg necesitatea respectării unor reguli de bun simț, ca cele menționate mai sus, aduc atingere armoniei grupului,… ca să nu mai vorbim de discrepanța dintre nivelul acestor reguli (de multe ori vorbim, de fapt, despre cei “7 ani de-acasă”!) și pretențiile “spirituale” ale majorității participanților.

Și iată, din nou, este o bună oportunitate de cenzurare a ego-ului, inclusiv a celui spiritual!

16. Unul dintre scopurile taberei este acela de a vă (re)învăța asumarea propriilor decizii și comportamente. Prin înscrierea dvs. în tabără vă veți asuma deci tot ceea ce ține de participare, ca program, organizare, comportament, atitudine, concepte. Vă sfătuim în acest sens – să citiți/ recitiți ”Încercările LiLA”, și mai ales – să le și practicați. Măcar pe parcursul taberei.

Și nu uitați: atâta timp cât în noi este liniste și armonie, în jurul nostru răspândim această armonie! (și invers, vom răspândi și vom atrage exact ceea ce avem în noi!)

Așadar, în încercarea de a găsi calea spre liniștea și armonia din noi înșine – precum și cu ceilalți, în încercarea de a învăța și de a practica cât mai mult și cât mai cu folos,

vă așteptăm cu drag,

Comitetul de organizare

Am luat la cunoștință și sunt de acord cu regulamentul taberelor LiLA,

 

Semnătura,                                                                      Data,

 

………………….

 

LiLA este o Școală Spirituală. Aceste tabere fac parte din practica unei școli spirituale, se bazează pe o anumită filozofie, încearcă să integreze anumite concepte și să le aplice. În acest sens, ele pot deveni un “antrenament” pentru viața de zi cu zi a fiecăruia.

Înțelegerea conceptelor necesită însă timp, interes real, tenacitate și… Înțelegere. Puteți relua textele LiLA în acest sens, ele vor arunca o nouă lumină asupra practicii din tabără. Și asta se va întâmpla de fiecare dată când le veți reciti (ideal ar fi să le recitiți, din când în când!): pentru că ceva se schimbă în dvs. și în acea Înțelegere, cu fiecare pas pe calea practicii. Cu fiecare recitire a unui text sau cu fiecare nouă tabără – veți mai descoperi câte ceva, veți mai înțelege câte ceva.

Și pentru că fiecare moment este diferit, unic. La fel – și taberele. Totul este să nu le aplicați șabloanele dvs. preformate, care le vor sărăci de tot sensul lor. Iar dvs. veți rămâne tot captivi în închisoarea acelor șabloane.

Și încă ceva: ar fi fost ideal să nu avem nevoie de un regulament. În speranța că regulamentele de genul acestuia vor deveni inutile cândva, prin creșterea nivelului de conștiință al oamenilor, vă așteptăm cu drag.

Nivelul de conștiință poate că va crește și prin aceste tabere. Acesta este scopul lor.

Indra