Despre Școala Spirituală LiLA, completare…

Încercăm, deja de ani mulți… să explicăm ceea ce înseamnă o Școală spirituală autentică. Și să cultivăm acest concept, exemplificându-l, foarte concret, în relația cu învățăceii.

Dar, din păcate, nu se înțelege prea lesne… (Doritorii pot studia, aici, eventual, textele nenumărate despre minte, șabloane, știuturi, păreri, proiecții. Apoi despre oamenii rorbot. Apoi despre mărețele ego-uri spirituale. Apoi despre pseudo-spiritualismele de pe piață).

Așa că, reluăm:

O Școală spirituală se ocupă” cu revelarea Naturii reale…, sau cu revelarea Sinelui, sau cu decriptarea Esenței.

Și NU cu rezolvarea problemelor psihologice, matrimoniale, educaționale, sociale, ale învățăceilor! Pentru acestea există numeroase alte structuri care vă pot ajuta. De la notarii publici, centre de rezolvare ale dependențelor, până la spitale de psihiatrie și consiliere psihologică; apoi, desigur, cursulețele de week-end despre gestionarea emoțiilor, “constelații familiale”, “găsirea sufletului pereche”, o mulțime de… chestii, foarte populare, de altfel. Trecând prin qigong, yoga și alte sporturi din familia “să ne întindem spatele – cu pretenții spirituale”. Așa că aveți de unde alege! (și vă și îndemnăm să o faceți, dacă ceea ce căutați se înscrie în cele enumerate mai sus: Școala LiLA nu este pentru voi!).

O Școală spirituală își propune să “îl ridice” pe practicant la un alt nivel de conștiință, de unde toate cele menționate mai înainte vor căpăta, la un moment dat, o altă dimensiune, aceea a… iluziei (maya).

Iar asta presupune FOARTE MULTĂ PRACTICĂ!

Pentru început, vor fi CÂȚIVA ANI (!) DE PRACTICI PRELIMINARE (adică exerciții de curățare nenumărate, tehnici de respirație, posturi, exerciții de conștientizare, tehnici comportamentale, algoritmi spirituali, mantre, deprinderea tehnicilor de meditație, etc. Adică un întreg puzzle, cu care practicanții noștri mai vechi sunt deja familiarizați).

Și, da, între timp, interiorul practicantului se schimbă, iar acele probleme psihologice, matrimoniale, sociale, etc., s-ar putea să se rezolve; sau să dispară; sau… altceva.

DAR SCOPUL ȘCOLII NU ESTE ACESTA, ci TRANSCENDEREA ÎNTREGULUI NIVEL DE CONȘTIINȚĂ “OMENESC” MUNDAN, ACTUAL!

Și încă ceva: acele practici preliminare durează, am menționat deja, CÂȚIVA ANI (3,4,6,10…), iar asta va fi în funcție de străduința practicantului, dar și de “calitatea” sa energetică, dar și de nivelul său de conștiință cu care va începe toată această muncă!

Există trepte și exersări pentru fiecare, potrivite exact acestor niveluri: Școala le oferă tuturor, pe măsura putințelor lor.

Atâta doar că și practicantul va trebui să răspundă și el – cu EFORTUL SĂU CORECT: adică practică la sală susținută, în tabere, dar și tăcere, răbdare, dar și respect, smerenie, apoi străduință în a înțelege Învățăturile, studiu personal…, implicare în ceea ce presupune Școala (karma yoga, etc.). Vorbim despre un alt puzzle, acela al practicantului. Și, mai ales, complianța în a fi îndrumat, ghidat, fără revoltele și pretențile egotice deja bine cunoscute.

Vorbim despre o ÎNȚELEGERE PROFUNDĂ, ORGANICĂ – A NECESITĂȚII DIZOLVĂRII EGO-ului și nicidecum despre vreo altă stimulare a sa! Iar pentru această înțelegere – este nevoie, din start, de un grad de maturitate spirituală (obținută prin studiu și prin practici precedente, din viața asta, sau din alte vieți). O Școală spirituală – se pare că nu este pentru oricine, din păcate!

Abia mai încolo vom ajunge să vorbim despre pașii mai sofisticați: deschiderea necondiționată, abandonul, starea de miracol…, bucuria fără obiect a practicii…

Iar toate aceste jaloane sunt absolut necesare și obligatorii – pentru evoluția individului.

De acum abia va începe practica reală spirtuală, meditația – ca simțire, aproprierea de acea Natură reală…

Abia după tot acest parcurs – algoritmii spirituali vor fi înțeleși la un cu totul alt nivel de profunzime: iar asta va însemna un alt nivel de conștiință. Mintea va putea fi privită și transcensă. Mantrele vor însemna impregnare… Apar tehnicile de guru yoga, înțelegerea tantrică…

Practica va dobândi cu totul alte valențe, la fel – munca energetică.

O Școală spirituală este o șansă absolut unică: păcat, însă, că nu o vedem și că o irosim, cu mare dezinvoltură!

Vă supunem atenției toate acestea – pentru a vă ajuta să vă stabiliți poziția corectă față de Școală (și, poate, o ierarhizare a altor “interese” din viața dvs.).

De ce? Deoarece ne dorim practicanți dedicați și care își asumă tot ceea ce am menționat mai sus. Pentru aceștia – Școala va reprezenta o comoară neprețuită, cu aceștia vom merge mai departe.

(Pentru ceilalți – va fi doar o mare neînțelegere. Oricum, ei se vor auto-elimina: practica și Învățăturile se “auto-protejează”  însăși prin faptul că, necesitând un alt nivel rafinament, nu vor putea fi atinse de către oricine).

Indra

(Pentru cine dorește mai multe lămuriri, există un text referitor la “orbitele” din structura Școlii).